6/9/09

Ο ΚΝΕ-Οδηγητής για το ανοικτό λογισμικό

Έπεσα πάνω στον ΚΝΕ οδηγητή .... και το άρθρο του Παναγιώτη Βαρελά για το Ανοικτό λογισμικό. Στο πλήρες κείμενο που θα βρείτε εδώ
http://www.odigitis.gr/wp-content/pdf/949/46-47.pdf διαβάζουμε:
Ο Stallman ουδέποτε εναντιώθηκε στις επιχειρήσεις. Ο ίδιος δήλωνε ότι το Ελεύθερο Λογισμικό δεν αποτελεί κατ' ανάγκη μη εμπορικό λογισμικό. Εξάλλου, οποτεδήποτε έκανε λόγο για ελευθερίες και δικαιώματα, τα απέδιδε στην αφηρημένη έννοια του χρήστη. Όμως, η λέξη “χρήστης” δεν δηλώνει κανενός είδους ταξική καταγωγή. Χρήστης είναι και ο εργαζόμενος που έχει το δικαίωμα να δουλεύει με το Ελεύθερο Λογισμικό, χρήστης θεωρείται και η εταιρεία που έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να συσκευάζει και να πουλάει το Ελεύθερο Λογισμικό.

Πέρα από το ψευδές οτι ο Stallman δεν εναντιώθηκε ποτέ σε επιχειρήσεις στο άρθρο δεν σχολιάζεται σωστά η φιλοσοφία της ανάπτυξης λογισμικού και η βαθύτερη έννοιά της.Θα παραβάλω εδώ ενα πολυ εύστοχο σχόλιο του George Bernard Shaw που νομίζω κολλάει στην φιλοσοφία του Ελ/λακ:
“ Εάν έχεις ένα μήλο και εγώ έχω ένα μήλο και ανταλλάξουμε τα μήλα, τότε εσύ και εγώ θα έχουμε πάλι από ένα μήλο. Εάν όμως έχεις μια ιδέα και εγώ έχω μια ιδέα και
ανταλλάξουμε αυτές τις ιδέες, τότε κάθε ένας από μας θα έχει δύο ιδέες. “

Με αυτό το ρητό βλέπουμε πως αυτό που κάνει την διαφορά είναι πως στο ελεύθερο λογισμικό γίνεται μοίρασμα τόσο των ιδεών αλλά και της υλοποίηση τους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αυτό που συνέβαινε μέχρι την έλευση του ανοικτού λογισμικού ήταν πως η γνώση αυτή καθαυτή,η υλοποίησή της, καθώς και η περαιτέρω εξέλιξή της έμενε στα χέρια των ολίγων, κλειδωμένη και δυσπρόσιτη για τις μάζες. Για την λύση αυτού του προβλήματος πάλεψε και ο Stallman καθώς και άλλοι.Βρήκε μια εφικτή,αξιόλογη και λειτουργική λύση. Έλυσε τα χέρια μας.

Ανεξάρτητα από ποιος χρησιμοποιεί το ελεύθερο λογισμικό (οποιαδήποτε κοινωνική τάξη) αυτό δεν αλλάζει την ιδιότητά του. Στο ανοικτό λογισμικό η ελευθερία μετακίνησης ιδεών είναι που έχει αξία και όχι ποιος είναι εκείνος ο οποίος το εκμεταλλεύεται για να εξυπηρετήσει μια ανάγκη,όποια και αν είναι αυτή.
Στον κόσμο μας ο κάθε χρήστης έχει ταξική καταγωγή. Είναι αλήθεια. Όμως απλά ως χρήστης δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το λειτουργικό σύστημα ή τον υπολογιστή! Ποιος θα μπορούσε να περιορίσει το λογισμικό ή τη χρήση του σε κοινωνικές τάξεις; Αυτό το σκεπτικό τρομάζει όχι λιγότερο από εκείνον ο οποίος το σκέφτηκε.

Δεν έχω καταλάβει αν το κείμενο παίρνει σαφή θέση υπέρ ή κατά του Ανοικτού Λογισμικού έστω σε ένα (ιδανικό για το ΚΚΕ) κομουνιστικό κράτος. Εγώ πάντως νομίζω πως η χρήση και η ανάπτυξη ελεύθερου λογισμικού θα ήταν η ιδανική λύση, αν όχι η μοναδική σε ένα τέτοιο κοινωνικό μοντέλο ή άλλα παρεμφερή μιας και το μοντέλο ανάπτυξης του προσομοιάζει στο αναρχικό.
Και αναρωτιέται κανείς πως εκεί που ο καπιταλισμός γεννάει(! οχι ότι το ήθελε βέβαια) και εξαναγκάζεται να αγκαλιάσει μια τέτοια προσπάθεια, ένα κομμάτι της αριστεράς(ΚΚΕ,ΚΝΕ) δεν μπορεί να παραμένει στρυφνή και "αγύριστο κεφάλι", μη αναγνωρίζοντας το έργο ανθρώπων όπως ο Stallman. Ευτυχώς υπάρχει καλύτερη αριστερά από αυτή του ΚΚΕ.
Το θλιβερό στο κείμενο είναι πως βλέπουμε επίσης μια προσπάθεια να μειωθεί η αξία της προσπάθεια αυτής, και να μην χαρακτηριστεί ως επανάσταση:
Παρά τη φιλολογία που αναπτύσσεται κατά καιρούς, το Ελεύθερο Λογισμικό δεν μπορεί να απελευθερώσει τον άνθρωπο από μόνο του και, πολύ περισσότερο, δεν αποτελεί επανάσταση.


Για άλλη μια φορά "ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" για το ΚΚΕ και ότι δεν μπορεί να το καπελώσει το καταδικάζει.... και ονομάζει το ελεύθερο λογισμικό καπελωμένο! Κάπου εδώ για έναν ΚΝίτη θα έλεγα πως αν μοιραστείς μια ιδεα μαζί του , συμφωνα με το παραπανω αποφθεγμα , αυτός θα συνεχίσει να έχει μια ιδέα, όχι δύο.
Σαν τον Δεκέμβρη του Αλέξη ας πούμε.

Απλά Λυπάμαι. Εσείς τι λετε;

8 σχόλια:

Λευτέρης Κοσμάς είπε...

Νομίζω ότι αργά η γρήγορα όλες οι κοινωνικές ομάδες (είτε βλέπουν την οικονομία μέσα από την κλασσική κομμουνιστική θεωρία είτε οι νεο-φιλελεύθεροι καπιταλιστές) θα υιοθετήσουν το Ελεύθερο Λογισμικό και γενικά τα ανοιχτά μοντέλα ανάπτυξης.

Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει από ώρα σε ώρα αλλά σταδιακά, με μικρά βήματα το Ελεύθερο λογισμικό θα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνίας που θα ζήσουν οι επόμενες γενιές. Εμείς απλά βλέπουμε μια επανάσταση ανάλογη με την επανάσταση που έφερε στην Ευρώπη η τυπογραφία.

Ανώνυμος είπε...

Η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού κινείται πολύ πιο ριζοσπαστικά από οποιαδήποτε υφιστάμενο οικονομικό συστήμα, δεν νομίζω ότι το ΚΚΕ μπορεί να το αφομιώσει γιατί γενικά την αλλαγή δεν την έχει και στο πετσί του

Puppet_Master είπε...

osa de ftanei to kke ta kanei provokatsia.

Κώστας είπε...

Ωραία. Αφού ο σύντροφος πιστεύει αυτά, να βγει και να πει δημοσίως και πάλι στον Οδηγητή, οτι το Red Flag Linux, είναι λάθος κίνηση. Το οποίο Red Flag Linux το δημιούργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λογισμικού της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επι προεδρίας του (ακόμη προέδρου) Lu Yongxiang ο οποίος είναι δεύτερος αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής για το Εθνικό Λαικό Συνέδριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Για το τι είναι αυτή η επιτροπη αντιγράφω από τη Wikipedia ΕΠΙ ΛΕΞΗ:

"It is led by a Chairman, China's top legislator, who is conventionally ranked third in China's political ranking system, after the General Secretary and President, which is usually one person. The current Chairman is Wu Bangguo."

Red Flag Linux

Κινεζική Ακαδημία Επιστημών

Lu Yongxiang

Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου

Π. Βαρελάς είπε...

Αγαπητέ κ. Παναγιωτάκη, νομίζω οτι ο λόγος σας εμπεριέχει αρκετές ασάφειες, που κρύβουν περίτεχνα πολλά λογικά σφάλματα! Για παράδειγμα, η πρόταση:
"Βρήκε μια εφικτή,αξιόλογη και λειτουργική λύση."
Θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι:
"Βρήκε μια εφικτή (στο πλαίσιο του Καπιταλισμού),αξιόλογη (για τα δεδομένα του Καπιταλισμού) και λειτουργική λύση."
Νομίζω οτι μετά από αυτή τη διόρθωση, φαίνεται ξεκάθαρα γιατί το ΕΛ/ΛΑΚ δεν αποτελεί επανάσταση και γιατί ο Stallman (στην πράξη τουλάχιστον) δεν εναντιώθηκε στις επιχειρήσεις... Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα, αλλά φαίνεται πως έχεις συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις, που σου απαγορεύουν να κατανοήσεις το κείμενο που διάβασες.

Άγγελος Παναγιωτάκης είπε...

"Βρήκε μια εφικτή (στο πλαίσιο του Καπιταλισμού),αξιόλογη (για τα δεδομένα του Καπιταλισμού) και λειτουργική λύση."
Ναι πράγματι έτσι το θεωρώ πιο σωστό με τις παρενθέσεις.
Δεν υπάρχει όμως μία επανάσταση .... η επανάσταση όπως την θεωρεί το ΚΚΕ. Ο όρος επανάσταση χρησιμοποιείται και αλλιώς.
Παρεμπιπτόντως ευχαριστώ για το άρθρο σου καθώς ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ ή όχι είναι ενδιαφέρον.
Άσχετο ο πρώτος μέντορας που έμαθε τα βασικά του Λίνουξ λεγόταν Βαρελάς Χ. ... έχεις καμιά σχέση;

nkostop είπε...

Καταρχήν δεν έχω ουδεμία σχέση με ΚΝΕ(αλλά με εξωκοινοβουλευτική αριστερά αν ενδιαφέρεται κάποιος) αλλά πρέπει να πούμε το εξής. Ότι είναι από τα λίγα άρθρα που προσπαθεί να δει το ελεύθερο λογισμικό και από τις δύο πλευρές του και να αναζητήσει μια πραγματική λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.
1ον. Σίγουρα όπως και εγώ ο αρθρογράφος μάλλον χτησιμοποιεί Linux και όχι Windows και άρα δεν μπορούμε να τον κατηγορίσουμε ότι το αππορίπτει.
2ον. Το Linux δεν είναι ούτε αναρχικό ούτε καπιταλιστικό...είναι μια ιδέα που υλοποιείτε στον καπιταλισμό και άρα καπιταλιστική, απλά εμπεριέχει στοιχεία όπως η συνεργασία και η ελευθερία της γνώσης τα οποία είναι σε ρήξη με τον πυρήνα σκέψεις του καπιταλισμού(π.χ. ανταγωνισμό) και αυτό το κάνει εν δυνάμει επαναστατικό.

Πρέπει όμως να δούμε ότι όντως τεράστια εθελοντική δουλειά προγραμματιστών καρπώνεται από επιχειρήσεις για το κέρδος με μόνο αντάλλαγμα ότι διορθώνοντας ένα πρόγραμμα το καλυτερεύεις και για τον εαυτό σου το οποίο είναι κοροϊδία, και όλοι παραπονιούνται ότι δεν στηρίζεται οικονομικά σωστά το ελεύθερο λογισμικό. Επίσης αυτές οι εταιρίες όταν δουν ότι δεν συμφέρει πλέον δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιλέξουν ξανά κλειστό(π.χ novell). Αυτό σημαίνει ότι δεν τους ενδιαφέρει η φιλοσοφία.

Τέλος οι περισσότεροι βλέπουμε τα προβλήματα στην πραγματική υλοποίηση του ελεύθερου λογισμικού όπως το ζήτημα με τις πατέντες και πολλά άλλα βέβαια. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να αναζητήσει μια πραγματική λύση πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει τις σχέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να υπάρξει πραγματικά ελεύθερο λογισμικό και δεν έχει παρά να δει ότι αυτό θέλει και αλλαγές στις υπάρχουσες κοινωνικές σχέσεις συνολικά(πως δουλεύουν οι επιχειρήσεις, για πιο λόγο, πως χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους κλπ) Αυτό φτάνει μέχρι και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Άρα πρέπει παράλληλα με την ιδέα του Free Software να οριμάσουν και εκείνες που θα κάνουν την πλήρη υλοποίησή του πραγματικότητα.

Και ξαναλέω ότι μέχρι τότε δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι χαμένα και εκεί διαφωνώ με το άρθρο...Δηλαδή αν δεν έχουμε κομμουνισμό(δηλ αταξική κοινωνία - και άρα να περιορίσουμε την χρήση του στην μία τάξη που θα ανήκει όλος ο κόσμος - δηλαδή στην καμμία) δεν έχει νόημα να υπάρχουν και να παεύονται ιδέες όπως το ελεύθερο λογισμικό. Όμως πρέπει να βρουν τρόπο να προστατεύονται και να μην μας εκμεταλλεύονται έτσι όσους παλεύουμε για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

...μα καλά πόσο πωρωμένοι είναι αυτοί του ΚΚΕ τώρα θα τη μπαίνουν και στον Stallman επειδή είπε κάτι ωραίο; Δεν έχει όρια η βαρβορολογία για να μη πώ παπαρολογία μερικές φορές αλλά όταν μιλάμε για παπάδες άντε τώρα να παραδεχτεί ο άλλος παπάς ότι είπες κάτι που ήταν γαμάτο όταν δεν είσαι παπάς και δεν πληρώνεις κανονικά την εισφορά σου.. να γίνεται κριτική σε όλους έτσι και στον Stallman που δεν είναι θεός, ούτε καν ημίθεος αλλά ορισμένα πράγματα χτυπάνε με τη πρώτη, αηδία !